Recente projecten

Docent bij de opleiding Technische Informatica

De Haagse Hogeschool

Het was weer eens wat anders. Voor mij de eerste keer dat ik daadwerkelijk in een onderwijsinstelling heb gewerkt. Mijn kameleon-zijn kwam hier goed van pas.

Ik heb een aantal hoorcolleges over ITIL service management gegeven, maar verder vooral groepen studenten begeleid bij de uitvoering van (onderzoeks)projecten en de verbetering en beoordeling van hun verslagen. Ook was ik begeleidend examinator voor een aantal afstudeerders.

Mijn kennis en ervaring bleek heel goed toepasbaar in deze omgeving. Zoals ik elders al geschreven heb ben ik geen technisch informaticus, maar toch heb ik goed mijn weg kunnen vinden bij deze opleiding. Een zeer dynamische omgeving met een prettig docententeam.

Ook weer het een en ander geleerd: ik weet nu van IPV6 en begrijp de beginselen van DDOS mitigatie bijvoorbeeld...

Tot slot heb ik de opleiding kunnen helpen met enkele kleine stapjes in het verbeteren van hun interne processen.

SLM en CMDB op orde!

VGZ

Mijn opdracht bij VGZ bestond uit twee delen.

Enerzijds had het team van interne Service Level Managers (tijdelijk) versterking nodig. Ik heb daar mijn ervaring op dat gebied vol in kunnen zetten, want er was nog veel te ontwikkelen op het gebied van SLA's, rapportages naar klanten enz.

Anderzijds was ik projectleider van een project om de (complexe) Configuration Management Database qua inhoud op orde te krijgen. Een lastig proces, want het bijhouden van deze gegevens was verdeeld over een groot aantal beheerders en de documentatie over hoe dat beheer moest gebeuren was onvoldoende. Verder liep in die periode de ontvlechting van VGZ en Univé, wat een extra complicerende factor vormde.
100% compleet is de database niet geworden (maar waar is dat wel zo), maar we zijn een eind gekomen.

Tools Het Nieuwe Werken

HIPP consultancy

HIPP consultancy specialiseert zich in huisvestingsprojecten waar Het Nieuwe Werken aan de orde is.
Als onderdeel van dit soort projecten worden diverse onderzoeken uitgevoerd om een idee te krijgen hoe de nieuwe inrichting er uit moet gaan zien in termen van werkplekken, vergaderruimtes, faciliteiten enzovoorts.

HIPP had onder andere behoefte aan een online enquête, de activiteitenanalyse, waarmee onderzocht wordt welke activiteiten er in een bedrijf plaats vinden, om vervolgens uitspraken te kunnen doen over de bedrijfsinrichting die daar dan bij zou passen.
Ik heb deze enquête ontwikkeld, inclusief de tools om de resultaten snel te kunnen verwerken tot een rapport. Een voorbeeld van 'Survey as a Service' waar ik het over heb onder Productontwikkeling. Verder heb ik HIPP geholpen bij de opzet van een bezettingsanalyse en een voorcalculatie rapport (de zogenaamde HIPP calculator).

De activiteitenanalyse is inmiddels bij twee bedrijven succesvol uitgevoerd.